Fortsätt till huvudinnehåll

Lavendel

Vårsolen skiner och snön har smällt bort. Krokus, snödroppar och skilla livar upp gräsmattan som inte är riktigt grön ännu och i dikeskanterna strålar tussilago som små solar. I mitt sticklingsland har både lavendeln, timjanen och vinbären klarat sig. Vinbären har till och med fått en del skott och knoppar som luktar så gott när man rör vid dem.
Sticklingarna är det som klipptes bort förra våren och nu är det snart dags igen. Det är ett smart sätt att utöka eller föryngra sina buskar och örter. Varje gång man beskär sticker man ned "skräpet" i jorden och ett år senare har man nya buskar och plantor.
Lavendel är lite av en favorit, framförallt för den vackra färgen och ljuvliga doften men också för att den är så användbar. Man kan ha den till allt! Lavendelblommor i doftpåsar i linne eller klädskåpet eller i brevpappret. I hud-och hårvårdsprodukter, som rogivande te, i massageolja, badet, port purrier, rökelse och doftljus. Lavendelblommor kan man också smaksätta socker med och lavendelblad används som krydda och smaksättning av salt.
Sy karottunderlägg och fyll med torkad lavendel och varje gång du ställer en kastrull på den kommer ljuvliga dofter att sprida sig. Eller fyll en nåldyna med lavendelblommor. Varje gång du sticker en nål i den kommer lite av doften att frigöras.
Lavendelns användningsområden är obegränsade!

Kommentarer

  1. Vfr kan inte det fina vår vädret hålla i sig, för nu har det ju börjat Snö blandat reng vad kommer här nest hagel och snö :P

    SvaraRadera
  2. Ja, det heter inte april-väder för inte :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Trädgårds-fix

Förra inlägget var ju lite dystert men detta är desto roligare.
På eftermiddagen pysslade jag i trädgården. Jag krattade löv o la på odlingsbäddarna och så sådde jag morötter för tidigare skörd nästa år. Och jag slördade de sista tomaterna som stått under fiberduk den sista tiden.
Va, tomater på friland i novemder!!!! Visst är det fantastiskt. Men så står de halvvägs in under tak på uteplatsen och fick tjock fiberduk över sig när frosten kom.Nu ska jag packa, fast bara liite. Jag ska nämligen med Pinglorna till Ullared o shoppa och ha det trevligt i helgen.Ha en bra helg.
Kram Anna