Lavendel

Vårsolen skiner och snön har smällt bort. Krokus, snödroppar och skilla livar upp gräsmattan som inte är riktigt grön ännu och i dikeskanterna strålar tussilago som små solar. I mitt sticklingsland har både lavendeln, timjanen och vinbären klarat sig. Vinbären har till och med fått en del skott och knoppar som luktar så gott när man rör vid dem.
Sticklingarna är det som klipptes bort förra våren och nu är det snart dags igen. Det är ett smart sätt att utöka eller föryngra sina buskar och örter. Varje gång man beskär sticker man ned "skräpet" i jorden och ett år senare har man nya buskar och plantor.
Lavendel är lite av en favorit, framförallt för den vackra färgen och ljuvliga doften men också för att den är så användbar. Man kan ha den till allt! Lavendelblommor i doftpåsar i linne eller klädskåpet eller i brevpappret. I hud-och hårvårdsprodukter, som rogivande te, i massageolja, badet, port purrier, rökelse och doftljus. Lavendelblommor kan man också smaksätta socker med och lavendelblad används som krydda och smaksättning av salt.
Sy karottunderlägg och fyll med torkad lavendel och varje gång du ställer en kastrull på den kommer ljuvliga dofter att sprida sig. Eller fyll en nåldyna med lavendelblommor. Varje gång du sticker en nål i den kommer lite av doften att frigöras.
Lavendelns användningsområden är obegränsade!

Kommentarer

  1. Vfr kan inte det fina vår vädret hålla i sig, för nu har det ju börjat Snö blandat reng vad kommer här nest hagel och snö :P

    SvaraRadera
  2. Ja, det heter inte april-väder för inte :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva