Fortsätt till huvudinnehåll

Recept på hårvård

Schampo
Att göra eget schampo kan vara svårt eftersom de schampon man oftast köper (utom en del ekologiska) innehåller så mycket kemikalier och ev alkohol. Att byta ut kemikalierna går men kan vara svåra att få tag på. Ett alternaiv är att inte använda schampo alls vilket äcklar många. Men Balsam tvättar också håret och om man inte har ett allt för dammigt arbete kan det tåla att tänkas på. Man kan annars tvätta håret med avkok på :
7 msk klippta fräkensjälkar och 7 msk riven såpnejlikerot som kokats i 2 liter vatten. Såpnejlikan har en rengörande effekt. Fräken kallas även "hårglansörten".

Lerschampo
Razul-lera blandas med örtavkok eller vanligt vatten. Blanda inte i för mycket lera. Schampot ska vara ganska vattnigt annars kan det bli klumpar och bli svårt att sköja ur håret.

Milt Björkschampo
Lägg färska björklöv i en plastpåse och häll på vatten och ev lite bikarbonat. Skaka tills det skummar, sila av och använd. Bra mot mjäll.

Äggschampo
2 st äggulor
4 dr olivolja
Vispa ihop och använd. Bra mot klåda i hårbotten.

Balsamschampo
120 ml kokat svalnat vatten eller örtavkok.
2 ägg
1 tsk citronsaft
1 tsk olivolja
Vispa ihop och använd.

Örter som passar i schampo
Nässelblad, mot mjäll
Rosmarinblad, allmänt välgörande
Såpnejlikeblad, mot torrt hår

Hårsköljmedel
Citronsaft till ljust hår
Kamomillinfusion till ljust hår
Lavendelinfusion mot fett hår

Som alternativ till hårbalsam kan man skölja håret med äppelcidervinäger eller olika örtavkok. Eller balsam efter recept:

Fräkenbalsam
Koka och sila bort åkerfräken och lindblommor. Häll i några droppar lavendelolja och doftpelargonolja för doftens, glansens och återfettningens skull.

Örtavkok som är bra för håret
Fett: Lavendel och pepparmynta
Glanslöst: Fänkål, persilja, rosmarin och brännässla
Torrt: Vallört och läkemalva
Mjäll: Fläder, persilja,salvia, åbrodd och timjan
Ljust: Kamomill
Mörkt: Vallört, rosmarin,salvia och timjan
Rödbrunt: Ringblomma

Om man vill bleka sitt hår kan man enligt gamla böcker och husmorstips ha avkok på rabarberrot i håret men hur länge det ska sitta i och om det överhuvudtaget fungerar vet jag inte.

Hårinpackningar
Man kan blanda ut sin vanliga hårinpackning med lite olivolja eller göra en egen med två äggulor och ev olivolja eller mosad avokado eller mosad banan med ev olivolja.

Hårkur
Cocosmjölk
rismjölk
ngr dr olja
Blanda, värm och massera in i hår och hårbotten. Låt verka en stund och skölj noggrant.

Hårkur för torra hårtoppar
1 äggula
1 tsk olivolja
Vispa ihop och massera in i hårtopparna och låt verka en stund. Skölj.

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Recept på kådsalva

Kådsalva är bra mot hudsprickor och torra fötter:

1 del kåda, helst grankåda
1 del olivolja
1/4 del bivax
Smält samman och sila bort klumpar och ev barr, häll upp på burkar. och låt svalna och stelna.

Kram o ha en finfin dag
 /Anna