Fortsätt till huvudinnehåll

Lindrande örtteer

Många vanliga åkommor kan botas eller lindras med örtteer som man antingen köper eller plockar själv på sommarhalvåret.Lägg örterna i en tekula och häll över hett vatten, låt dra ca 10 min och söt ev med honung. Drick 2-3 koppar om dagen.
Basilika mot luft i magen och illamående
Citronmeliss mot huvudvärk, sömnlöshet och nedstämdhet
Daggkåpa mot mensvärk
Fläderblom mot frossbrytningar och feber
Gråbo mot frossa
Isop mot bröstslem
Kamomillblommor mot sömnlöshet
Kattmynta mot feber och sömnlöshet
Lavendelblommor mot huvudvärk och nervositet
Luktpelargon mot mot PMS
Malört mot dålig matsmältning
Mejram mot luft i magen, illamående och astmatiska besvär
Mynta mot magbesvär
Nässlor mot eksem och hösnuva
Pepparmynta mot luft i magen, illamående och kolik
Persilja mot dålig matsmältning
Ringblommor mot dålig matsmältning och gallbesvär
Rölleka stimulerar immunförsvaret och minskar riklig mensblödning
Salvia mot hosta, halsont och dålig matsmältning
Småborre mot leverproblem och matsmältningsbevär
Spiskummin mot luft i magen
Timjan mot halsont, förkylning, dålig matsmältning och astmatiska besvär
Älggräs mot feber, värk och sur mage

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Trädgårds-fix

Förra inlägget var ju lite dystert men detta är desto roligare.
På eftermiddagen pysslade jag i trädgården. Jag krattade löv o la på odlingsbäddarna och så sådde jag morötter för tidigare skörd nästa år. Och jag slördade de sista tomaterna som stått under fiberduk den sista tiden.
Va, tomater på friland i novemder!!!! Visst är det fantastiskt. Men så står de halvvägs in under tak på uteplatsen och fick tjock fiberduk över sig när frosten kom.Nu ska jag packa, fast bara liite. Jag ska nämligen med Pinglorna till Ullared o shoppa och ha det trevligt i helgen.Ha en bra helg.
Kram Anna