Åbrodd


I de länder där den växer vilt har den fått många folkliga namn, som alla visar dess värde som traditionell ört. Tex franska "garde-robe" (dräktväktare) där den använts som malmedel. Eller engelskans "maiden´s ruin" (möns fördärv) där den användes som kärleksmedel.
Den har ett aromatiskt och silkeslent bladverk som är flikigt (som dill ungefär.)När man vidrör den frigörs kamferdoften från bladen. Det är en kompakt, härdig buske som blir ca 90 cm hög och 60 cm bred. På senvåren kan man beskära den till ca 45 cm. Den vill ha sol men ganska skyddat läge, väldränerad standardjord. Om man vill föröka den tar man färska skott på försommaren eller hårda sticklingar på hösten, man kan också föröka med avläggare.
Åbrodd är användbar i både matlagning, mot mjäll i schampo och hårsköljning, för medicinskt bruk och som hushållspreparat, framför allt som malmedel.
Under medeltiden användes åbrodd mot allt från magvärk till ormbett, skallighet och djävulsutdrivning.

Kommentarer

 1. Hej mitt namn är Martina. Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete där jag tänkte göra egna krämer. Hittade din blogg och alla din underbara recept. och det är några saker jag undrar över, om du skulle kunna hjälpa mig. visste inte hur jag skulle kontakta dig så skriver här nu. Jag skulle bli väldigt tacksam om du skulle kunna hjälpa mig mde några frågor. MVH Marina

  SvaraRadera
 2. Självklart vill jag hjälpa dig, det är bara att fråga här, så ska jag svara efter bästa förmåga. Fråga på bara!

  SvaraRadera
 3. Tack!!
  Det är så att jag tänkte börja nu med lite krämer och oljer, men jag tänkte att det var mycket växter man skulle använda som inte går att hitta nu. vad tycker du att jag ska använda för örter och blad??
  sen oljerna är det några speciella?? och i så fall vart får du tag i dem?
  och sen en till fråga om bivaxet. är det någon skillnad på olika bivax eller kan man änvända alla sorter till att göra krämer och cerat??

  SvaraRadera
 4. Just nu finns inte mycket växter, i alla fall inte fina. Men du kan tex köpa citronmeliss i kruka bland de färska kryddorna i mataffären. Citronmeliss är bra att ha i läppsalva mot munsår. Torkade ringblomsblad finns att köpa i hälsokost, kan man göra mjukgörande ringblomssalva av, men vet ej vad den kostar. Av oljor är olivolja min favorit, den ger viss olivlukt som inte alla gillar men man kan också ta jojobaolja. Olivolja köper jag i mataffären och jojobaolja finns i hälsokost och är dyrare.
  Vax finns som kakor (såna man kan rulla till vaxljus) och som granulat. Båda sorterna funkar utmärkt och finns i hobbyaffärer men kakorna kan vara svåra att smula och dosera rätt. Själv "höftar" jag en hel del och har fått en "känsla" av hur olika salvor känns i vattenbadet. Ett annat salv-tips är att om du hittar kåda på nån gran ute i skogen kan du koka kådsalva. Recept på salvor finns under fliken för hudvård. Kolla också shenet.se där finns alla möjliga recept.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Tack så jätte mycket.
  Har bara en till fråga som jag kommer på nu.
  har hittat ett recept på en salva då man ska blanda örter och olja och låta stå i några veckor och sen tillsätta bivax. Jag undrar ska man lägga i hela blad och låta dem dra i oljan och sen plocka upp dem när man sen ska blanda i bivaxet och sen använda??

  SvaraRadera
 6. Låt hela blad stå i oljan i några veckor och sila sedan bort dem. Häll oljan i en värmetålig skål och ställ i vattenbad i en kastrull. Häll i bivax och låt det smälta ihop, rör då och då och häll sedan upp på burk. Klart!

  SvaraRadera
 7. Tack, har aldrig gjort krämer så det här är helt nytt för mig. hur länge håller salvan ungefär??

  SvaraRadera
 8. Vad jag läst mig till så står sig salvorna i ett år i rumstemp och mina har klarat sig i minst ett år (om de inte tagit slut innan dess.)
  Så länge man håller sig till olja och vax står de sig länge men om man gör tex lotion som innehåller vatten också, så blir både tillverkningen mer komplicerad och krämen/lotionen mindre hållbar. Lotion måste stå svalt och håller bara i ca 2 mån.

  SvaraRadera
 9. Hej. ditt recept på örttvålen så står det att man ska använda olivtvålmassa. är det någon speciel massa och vart får man tag i den??

  SvaraRadera
 10. Olivtvålmassa är som vanlig tvålmassa fast den innehåller olivolja, så att det blir sk olivtvål av den. Tvålmassa och olivtvålmassa finns i hobbyaffären. Det är bara att smälta i vattenbad, tillsätta ev doft eller färg och sedan hälla upp i formar. Vanliga muffinsformar i metall funkar utmärkt. Frestas inte att blanda i torkade örter för de kan börja ruttna när tvålen är blöt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Nu känner jag mig tjatig men jag kommer på nya frågor hela tiden. undrar om man skulle kunna ta tex citronskal eller apelsinskal och låta det dra i olja eller kokas med, för att få lukt??

  SvaraRadera
 12. Prova kan man alltid, jag lät skal dra i olja i några veckor för att få doft och citronen gav lite doft men inte apelsinen. Doftpelargonblad kan ocså ge citron/mint doft när den får dra i olja i några veckor. Men använd raps eller annan doftlös olja då. Fråga på bara, det är kul att kunna hjälpa till.

  SvaraRadera
 13. Tack så jätte mycket för alla svar. Trorjag börjar få kläm på hur det går till. Bara dags att börja göra dem nu. Tänkte göra några utav dina recpt som jag gillar. Jätte bra blogg med många bra recept. Tack så mycket. och sen om jag undrar någe mer hoppas jag att det går bra att jag frågar dig.

  SvaraRadera
 14. Kul att du gillar dem och välkommen att fråga!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva