Fortsätt till huvudinnehåll

Honung är bäst!

Honung är bäst rå dvs direkt ur burken.
Om den värms över 40° dör en del av de nyttiga enzymerna.

Här kommer lite "Bra att veta" om honung:

1.Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus.

2. Effektiv mot inflammationer och sår
Honung är mycket antibakteriellt. Stryk honung på huden och snabba därmed på läkningen.

3.Värmekänslig
Honungen är rik på nyttiga enzymer vilka förstärker honungens antibakteriella effekt. Men observera att denna kraftigt sänks, eller till och med förstörs, om man värmer upp honungen. Du ska därför undvika att hetta upp honung över 40° om du vill bevara dess aktiva enzymer.

4. Bra förkylningslindring
Lös till exempel en tesked honung i ett glas ljummen mandelmjölk.

5. En bra hostlindrare
Hosta beror till stor del på slem. Honung lenar slemhinnorna och bidrar till att lösa upp slemmet.
Ta lika delar honung med färskpressad citronsaft för att lindra hostan.
Och visst, även honungste lindrar hosta. Men kom gärna ihåg det där med upphettningen.

6.Ger bra avkoppling
En kopp ljummet citronvatten med honung i ger kroppen ro inför natten.

7. Lindrar utslag
En deciliter honung i badvattnet gör huden mjuk och fin samt lindrar eventuella utslag.

8.Probiotisk
Honung är en fermenterad råvara och innehåller värdefulla mjölksyrabakterier.

9. Ger vackrare hår
Två matskedar honung i det sista sköljvattnet vid hårtvätt sägs ge ett vackrare hår.

8 saker du (kanske) inte visste om honung:

1. Honung är en sockerlösning, i trögflytande eller fast form som honungsbin producerar av pollen 
och nektar.

2. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.

3. För att en produkt ska få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort.

4. Honung består till största delen av en blandning av frukt- och druvsocker, det vill säga glukos (cirka 70 procent), vatten (18–20 procent) samt högre sockerarter, främst rörsocker (cirka 4 procent).

5. Är halten fruktsocker hög, på bekostnad av halten druvsocker, förblir honungen flytande och kristalliserar inte, som till exempel akacia-honung. Enzymerna som kommer från bina är fortfarande verksamma.

6. Nyslungad honung håller sig flytande ett par månader innan den blir kristalliserad och stelnar 
betoende på villa växtet bina hämtat nektar och pollen från.
7. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism.

8. Honungens sammansättning, färg, smak och arom varierar beroende på dragkällan, det vill säga var bina har hämtat råmaterialet.

Källa: Alltomhonung.se, Wikipedia, Honungsmakarna.





Ha en finfin dag!
Kram Anna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Trädgårds-fix

Förra inlägget var ju lite dystert men detta är desto roligare.
På eftermiddagen pysslade jag i trädgården. Jag krattade löv o la på odlingsbäddarna och så sådde jag morötter för tidigare skörd nästa år. Och jag slördade de sista tomaterna som stått under fiberduk den sista tiden.
Va, tomater på friland i novemder!!!! Visst är det fantastiskt. Men så står de halvvägs in under tak på uteplatsen och fick tjock fiberduk över sig när frosten kom.Nu ska jag packa, fast bara liite. Jag ska nämligen med Pinglorna till Ullared o shoppa och ha det trevligt i helgen.Ha en bra helg.
Kram Anna