Honung är bäst!

Honung är bäst rå dvs direkt ur burken.
Om den värms över 40° dör en del av de nyttiga enzymerna.

Här kommer lite "Bra att veta" om honung:

1.Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus.

2. Effektiv mot inflammationer och sår
Honung är mycket antibakteriellt. Stryk honung på huden och snabba därmed på läkningen.

3.Värmekänslig
Honungen är rik på nyttiga enzymer vilka förstärker honungens antibakteriella effekt. Men observera att denna kraftigt sänks, eller till och med förstörs, om man värmer upp honungen. Du ska därför undvika att hetta upp honung över 40° om du vill bevara dess aktiva enzymer.

4. Bra förkylningslindring
Lös till exempel en tesked honung i ett glas ljummen mandelmjölk.

5. En bra hostlindrare
Hosta beror till stor del på slem. Honung lenar slemhinnorna och bidrar till att lösa upp slemmet.
Ta lika delar honung med färskpressad citronsaft för att lindra hostan.
Och visst, även honungste lindrar hosta. Men kom gärna ihåg det där med upphettningen.

6.Ger bra avkoppling
En kopp ljummet citronvatten med honung i ger kroppen ro inför natten.

7. Lindrar utslag
En deciliter honung i badvattnet gör huden mjuk och fin samt lindrar eventuella utslag.

8.Probiotisk
Honung är en fermenterad råvara och innehåller värdefulla mjölksyrabakterier.

9. Ger vackrare hår
Två matskedar honung i det sista sköljvattnet vid hårtvätt sägs ge ett vackrare hår.

8 saker du (kanske) inte visste om honung:

1. Honung är en sockerlösning, i trögflytande eller fast form som honungsbin producerar av pollen 
och nektar.

2. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.

3. För att en produkt ska få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort.

4. Honung består till största delen av en blandning av frukt- och druvsocker, det vill säga glukos (cirka 70 procent), vatten (18–20 procent) samt högre sockerarter, främst rörsocker (cirka 4 procent).

5. Är halten fruktsocker hög, på bekostnad av halten druvsocker, förblir honungen flytande och kristalliserar inte, som till exempel akacia-honung. Enzymerna som kommer från bina är fortfarande verksamma.

6. Nyslungad honung håller sig flytande ett par månader innan den blir kristalliserad och stelnar 
betoende på villa växtet bina hämtat nektar och pollen från.
7. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism.

8. Honungens sammansättning, färg, smak och arom varierar beroende på dragkällan, det vill säga var bina har hämtat råmaterialet.

Källa: Alltomhonung.se, Wikipedia, Honungsmakarna.





Ha en finfin dag!
Kram Anna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva