Drömmen om en örtagård

Här sitter jag och fantiserar och planerar en egen liten örtagård. Barnen har sedan länge växt ifrån sandlådan, så nu ska den få nytt liv i form av en örtagård. Den har en fyrkantig ram och det passar ju bra eftersom jag vill ha en lite gammaldags symmetriskt formad örtagård. Sanden som finns i ska jag blanda ut med en massa kogödsel.
Så till det roligaste: vilka örter och vilken design? Jag har skrivit en lapp med latinska namnen på de sex viktigaste örterna och lagt i plånboken. Då är det bara att plocka fram lappen och börja leta sen när jag kommer till en plantskola eller välsorterad stormarknad. Lavendel, citronmeliss, timjan, persilja och gräslök har jag redan och salvia och isop ska jag få sticklingar från min svärfar.
Jag ska köpa dragon och oregano för att de är bra att ha i maten, mattram för att den är smärtstillande, mynta så att jag kan göra egen mojito, rosmarin för att den går att använda till allt och såpnejlika för att ha till hud-och hårvård. Sen kommer jag att fylla på efter hand och det brukar bli lite impulsköp med, om jag känner mig själv rätt.
Så till designen. Jag har bestämt mig för att göra två korsande gångar så att örtagården blir lätt att sköta. Gångarna ska nog vara av tegelstenar, det blir lagom att gå på men inte för brett och dessutom blir det snyggt med det tegelröda mot allt grönt. I mitten skulle det vara fint med en liten skulptur eller snygg urna men det får vänta till sist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva