Fortsätt till huvudinnehåll

Timjan


Ingen örtagård värd namnet saknar timjan. Det finns massor av arter och sorter, alla starkt aromatiska och dekorativa. Man kan med fördel samla flera sorter i sin örtagård, de finns hos alla trädgårdshandlare. Det blir mycket effektfullt om man blandar timjan av olika färg och växtsätt tex grön, gul och brokbladig. Det är alltid bra att ha minst en mat-timjan Thymus Vulgaris för skörd.
Timjan är lättskött och när den etablerat sig kräver den föga uppmärksamhet. Efter ett par år kan den se spretig ut och då kan man föryngra den med sticklingar. Klipp av en träig kvist och stick ned i jorden intill eller föröka med avläggare dvs böj ned en träig kvist och lägg jord ovanpå så bildas nya rötter på grenen efter ett tag.
Timjan är härdig och trivs i direkt sol. Den är en mångsidig trädgårdsväxt och kan även växa som prydnad i rabattkanter och mellan trädgårdsplattorna.
Bladen används som krydda i mat. Om man kokar timjan-te frigörs dess flyktiga oljor som har en kramplösande effekt på glatt muskelvävnad, vilket gör att den är bra mot orolig mage och även lindrar halsont. Sägs lindra astma men det kan vara riskabelt att byta riktig medicin mot timjan-te.
Avkok på timjan är både välgörande att skölja håret i och som ansiktsvatten. En stor te-kula i badet fylld med timjan är stimulerande och renande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Trädgårds-fix

Förra inlägget var ju lite dystert men detta är desto roligare.
På eftermiddagen pysslade jag i trädgården. Jag krattade löv o la på odlingsbäddarna och så sådde jag morötter för tidigare skörd nästa år. Och jag slördade de sista tomaterna som stått under fiberduk den sista tiden.
Va, tomater på friland i novemder!!!! Visst är det fantastiskt. Men så står de halvvägs in under tak på uteplatsen och fick tjock fiberduk över sig när frosten kom.Nu ska jag packa, fast bara liite. Jag ska nämligen med Pinglorna till Ullared o shoppa och ha det trevligt i helgen.Ha en bra helg.
Kram Anna