Timjan


Ingen örtagård värd namnet saknar timjan. Det finns massor av arter och sorter, alla starkt aromatiska och dekorativa. Man kan med fördel samla flera sorter i sin örtagård, de finns hos alla trädgårdshandlare. Det blir mycket effektfullt om man blandar timjan av olika färg och växtsätt tex grön, gul och brokbladig. Det är alltid bra att ha minst en mat-timjan Thymus Vulgaris för skörd.
Timjan är lättskött och när den etablerat sig kräver den föga uppmärksamhet. Efter ett par år kan den se spretig ut och då kan man föryngra den med sticklingar. Klipp av en träig kvist och stick ned i jorden intill eller föröka med avläggare dvs böj ned en träig kvist och lägg jord ovanpå så bildas nya rötter på grenen efter ett tag.
Timjan är härdig och trivs i direkt sol. Den är en mångsidig trädgårdsväxt och kan även växa som prydnad i rabattkanter och mellan trädgårdsplattorna.
Bladen används som krydda i mat. Om man kokar timjan-te frigörs dess flyktiga oljor som har en kramplösande effekt på glatt muskelvävnad, vilket gör att den är bra mot orolig mage och även lindrar halsont. Sägs lindra astma men det kan vara riskabelt att byta riktig medicin mot timjan-te.
Avkok på timjan är både välgörande att skölja håret i och som ansiktsvatten. En stor te-kula i badet fylld med timjan är stimulerande och renande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva