Trädgårdstips i november-december

Vad kan man göra med trädgården så här dags? En hel del faktiskt. Nu blev visserligen jag och en del andra trädgårdsentusiaster lite överraskade av den rikliga snömängd som föll redan i början av november och som bara fylls på. Jag hann inte plantera ljung men det är något man kan göra för att fylla sina annars ganska risiga eller tomma urnor och blomlådor.
Om man har känsliga växter och rosor kan det vara bra att skydda dem mot frost med säckväv, fiberduk eller granris. Jag har dock hört att granris kan dra till sig råttor.
Om du har en trädgårdsdamm kan det vara bra att hålla den någorlunda isfri särskilt viktigt om du har känsliga växter eller fiskar och andra djur i den som du inte brukar ta upp och ha i akvarium över vintern.
Vindruvor skall beskäras innan Vincent har namnsdag dvs 22 januari.
När man ändå skottar kan man passa på att ta bort tung snö från grenar och häckar.
Om man hellre vill sitta inne och pyssla kan man hämta allehanda material från den egna trädgården, tex kottar,fina grenar, ris, mossa eller vackra höströda löv.
Man kan också se över sina redskap inför den kommande våren; gör rent spadar och slipa sekatörer.
Man får inte heller glömma att titta till de växter som man tagit in över vintern. Kanske vattna dem lite beroende på sort.
Och så börjar det bli hög tid att plantera hyacinter, amaryllis och göra julgrupper.

Njut av din trädgård även när den står i vinterskrud! Lek iden , gör snölyktor eller sitt på dynor och drick varm glögg!


Ha en riktigt skön trädgårds-vinter!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva