Fortsätt till huvudinnehåll

Trädgårdstips i november-december

Vad kan man göra med trädgården så här dags? En hel del faktiskt. Nu blev visserligen jag och en del andra trädgårdsentusiaster lite överraskade av den rikliga snömängd som föll redan i början av november och som bara fylls på. Jag hann inte plantera ljung men det är något man kan göra för att fylla sina annars ganska risiga eller tomma urnor och blomlådor.
Om man har känsliga växter och rosor kan det vara bra att skydda dem mot frost med säckväv, fiberduk eller granris. Jag har dock hört att granris kan dra till sig råttor.
Om du har en trädgårdsdamm kan det vara bra att hålla den någorlunda isfri särskilt viktigt om du har känsliga växter eller fiskar och andra djur i den som du inte brukar ta upp och ha i akvarium över vintern.
Vindruvor skall beskäras innan Vincent har namnsdag dvs 22 januari.
När man ändå skottar kan man passa på att ta bort tung snö från grenar och häckar.
Om man hellre vill sitta inne och pyssla kan man hämta allehanda material från den egna trädgården, tex kottar,fina grenar, ris, mossa eller vackra höströda löv.
Man kan också se över sina redskap inför den kommande våren; gör rent spadar och slipa sekatörer.
Man får inte heller glömma att titta till de växter som man tagit in över vintern. Kanske vattna dem lite beroende på sort.
Och så börjar det bli hög tid att plantera hyacinter, amaryllis och göra julgrupper.

Njut av din trädgård även när den står i vinterskrud! Lek iden , gör snölyktor eller sitt på dynor och drick varm glögg!


Ha en riktigt skön trädgårds-vinter!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Trädgårds-fix

Förra inlägget var ju lite dystert men detta är desto roligare.
På eftermiddagen pysslade jag i trädgården. Jag krattade löv o la på odlingsbäddarna och så sådde jag morötter för tidigare skörd nästa år. Och jag slördade de sista tomaterna som stått under fiberduk den sista tiden.
Va, tomater på friland i novemder!!!! Visst är det fantastiskt. Men så står de halvvägs in under tak på uteplatsen och fick tjock fiberduk över sig när frosten kom.Nu ska jag packa, fast bara liite. Jag ska nämligen med Pinglorna till Ullared o shoppa och ha det trevligt i helgen.Ha en bra helg.
Kram Anna