Fortsätt till huvudinnehåll

Trädgårdstips i november-december

Vad kan man göra med trädgården så här dags? En hel del faktiskt. Nu blev visserligen jag och en del andra trädgårdsentusiaster lite överraskade av den rikliga snömängd som föll redan i början av november och som bara fylls på. Jag hann inte plantera ljung men det är något man kan göra för att fylla sina annars ganska risiga eller tomma urnor och blomlådor.
Om man har känsliga växter och rosor kan det vara bra att skydda dem mot frost med säckväv, fiberduk eller granris. Jag har dock hört att granris kan dra till sig råttor.
Om du har en trädgårdsdamm kan det vara bra att hålla den någorlunda isfri särskilt viktigt om du har känsliga växter eller fiskar och andra djur i den som du inte brukar ta upp och ha i akvarium över vintern.
Vindruvor skall beskäras innan Vincent har namnsdag dvs 22 januari.
När man ändå skottar kan man passa på att ta bort tung snö från grenar och häckar.
Om man hellre vill sitta inne och pyssla kan man hämta allehanda material från den egna trädgården, tex kottar,fina grenar, ris, mossa eller vackra höströda löv.
Man kan också se över sina redskap inför den kommande våren; gör rent spadar och slipa sekatörer.
Man får inte heller glömma att titta till de växter som man tagit in över vintern. Kanske vattna dem lite beroende på sort.
Och så börjar det bli hög tid att plantera hyacinter, amaryllis och göra julgrupper.

Njut av din trädgård även när den står i vinterskrud! Lek iden , gör snölyktor eller sitt på dynor och drick varm glögg!


Ha en riktigt skön trädgårds-vinter!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

Åbrodd

I de länder där den växer vilt har den fått många folkliga namn, som alla visar dess värde som traditionell ört. Tex franska "garde-robe" (dräktväktare) där den använts som malmedel. Eller engelskans "maiden´s ruin" (möns fördärv) där den användes som kärleksmedel.
Den har ett aromatiskt och silkeslent bladverk som är flikigt (som dill ungefär.)När man vidrör den frigörs kamferdoften från bladen. Det är en kompakt, härdig buske som blir ca 90 cm hög och 60 cm bred. På senvåren kan man beskära den till ca 45 cm. Den vill ha sol men ganska skyddat läge, väldränerad standardjord. Om man vill föröka den tar man färska skott på försommaren eller hårda sticklingar på hösten, man kan också föröka med avläggare.
Åbrodd är användbar i både matlagning, mot mjäll i schampo och hårsköljning, för medicinskt bruk och som hushållspreparat, framför allt som malmedel.
Under medeltiden användes åbrodd mot allt från magvärk till ormbett, skallighet och djävulsutdrivning.

Att hitta tillbaka

Att det ska vara så svårt att lyssna på sin kropp och att lära känna sig själv!
Det är tillräckligt konstigt att jag inte känner mig själv, vart tappade jag bort mig?
Jag tycker inte att jag stressar eller jagar runt som alla andra, något som brukar ses som orsaken till att vi tappar bort oss själva och slutar lyssna på våra kroppar.
 Men nu ett tag har jag fått den ena "det visste jag innerst inne-upplevelsen" efter den andra.
Det som får mig att hitta tillbaka bäst är att vara i skogen och att yoga. Att vara i skogen får mig att hitta tillbaka mentalt till vem jag är och yogan mest fysiskt men också en del mentalt.
Jag brukar tänka "Att det skulle ta tills jag blev 40 för att jag skulle komma på det här". Lite retligt faktiskt. Det är ju bra att jag hittar mig själv, vad jag vill, vad min kropp säger och behöver, men ändå.

Igår lyssnade jag i alla fall på kroppen, gick hem från jobbet för att ryggen krånglar, eller är det jag som krånglar med ryggen?
I alla fall…