Att odla örter

Om du gillar att laga mat, är intresserad av skönhetsvård eller huskurer så ligger en hel örtvärld för dina fötter. Oavsett om du bara har en liten balkong eller en stor trädgård kan du odla dina egna örter. Eftersom det finns så mycket att välja på måste du begränsa ditt urval. I vilket vädersträck och i vilken typ av jord ska de växa? Ska du ha dem till matlagning, skönhetsvård, för att dra till sig fjärilar och bin eller bara för att de är vackra? Observera att sorter som säljs på plantmarknader inte alltid är äkta har den fulla medicinska verkan som ursprungssorten har. Titta på namnen, om de heter söta flicknamn är det troligen en framodlad variant. Är du osäker kan du fråga eller leta efter det latinska namnet på den ört du vill ha.
Örter passar bra att odla i krukor på balkongen eller uteplatsen. Var noga med att krukan/kärlet har gott om dräneringshål och att det är dags att vattna när det övre
(2,5cm) lagret är torrt.
Att utforma en riktig (stor eller liten) örtagård kan få många trädgårdsantusiaster att gå igång inkl mig. Traditionellt odlades örter i symetriska former i kloster och på stora gårdar. Man kan hämta inspiration från dem eller fantisera fritt. Kanske odla örter i en mur, ett gammalt vagnshjul där ekrarna gränsar av de olika sorterna eller varför inte i en spiral av stenar.
Man är lite beroende av vilken jordtyp man har när man planterar, men man kan överraskas så prova dig gärna fram. Dragon och timjan vill helst ha sandjord. Citronmeliss, persilja och kvanne vill ha lerjord.
Man kan antingen köpa frön som man förkultiverar eller sår direkt, det tar lite mer tid innan de blir så där stora och fina som man vill men om man har tid och lust så är det billigare och roligare att gjort allt från början. Är man otåligare och vill ha en färdig örtagård på en gång kan man köpa färdiga plantor. En medelväg som är lite rolig är att dela eller ta sticklingar från de man har eller från vänner och bekanta. Särskilt lätt är det med sticklingar från träiga örter som lavendel och isop. Och varför inte dela med dig själv och ge bort en stickling till en vän i tex inflyttningspresent. Eller ha en stickling-bytar-dag!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

3 goda gurkor

Recept på kådsalva