Fortsätt till huvudinnehåll

Att odla örter

Om du gillar att laga mat, är intresserad av skönhetsvård eller huskurer så ligger en hel örtvärld för dina fötter. Oavsett om du bara har en liten balkong eller en stor trädgård kan du odla dina egna örter. Eftersom det finns så mycket att välja på måste du begränsa ditt urval. I vilket vädersträck och i vilken typ av jord ska de växa? Ska du ha dem till matlagning, skönhetsvård, för att dra till sig fjärilar och bin eller bara för att de är vackra? Observera att sorter som säljs på plantmarknader inte alltid är äkta har den fulla medicinska verkan som ursprungssorten har. Titta på namnen, om de heter söta flicknamn är det troligen en framodlad variant. Är du osäker kan du fråga eller leta efter det latinska namnet på den ört du vill ha.
Örter passar bra att odla i krukor på balkongen eller uteplatsen. Var noga med att krukan/kärlet har gott om dräneringshål och att det är dags att vattna när det övre
(2,5cm) lagret är torrt.
Att utforma en riktig (stor eller liten) örtagård kan få många trädgårdsantusiaster att gå igång inkl mig. Traditionellt odlades örter i symetriska former i kloster och på stora gårdar. Man kan hämta inspiration från dem eller fantisera fritt. Kanske odla örter i en mur, ett gammalt vagnshjul där ekrarna gränsar av de olika sorterna eller varför inte i en spiral av stenar.
Man är lite beroende av vilken jordtyp man har när man planterar, men man kan överraskas så prova dig gärna fram. Dragon och timjan vill helst ha sandjord. Citronmeliss, persilja och kvanne vill ha lerjord.
Man kan antingen köpa frön som man förkultiverar eller sår direkt, det tar lite mer tid innan de blir så där stora och fina som man vill men om man har tid och lust så är det billigare och roligare att gjort allt från början. Är man otåligare och vill ha en färdig örtagård på en gång kan man köpa färdiga plantor. En medelväg som är lite rolig är att dela eller ta sticklingar från de man har eller från vänner och bekanta. Särskilt lätt är det med sticklingar från träiga örter som lavendel och isop. Och varför inte dela med dig själv och ge bort en stickling till en vän i tex inflyttningspresent. Eller ha en stickling-bytar-dag!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur man får längre hår

Hårförlägning är ett snabbt och tillfälligt sätt men om man vill att ens riktiga hår ska växa lite fortare har jag några tips.
Först och främst måste man ha tålamod, för det tar tid. Sen ska man sluta slita på håret. Sluta eller dra ned på stylingprodukter och aldrig kamma/borsta håret när det är blött men framför allt inte tvätta det i onödan. Att tvätta håret varje dag i onödan sliter en hel del och man är inte smutsig bara för att man inte kommer till jobbet med nyfönat hår!
Att ändra sina hårtvättnings vanor kan få håret att bli radikalt längre eller rättare sagt radikalt mindre slitet.
Man kan använda kosttillskott för att få starkare hår och naglar. Många av kosttillskotten innehåler extrakt av åkerfräken, så att dricka te på åkerfräken går lika bra, men bälja inte i dig, åkerfräken blir giftig i för stora mängder.
Att massera hårbotten då och då sätter fart på blodcirkulationen och kan påverka tillväxten men att slita mindre på håret är det effektivaste sättet att få längre hår s…

3 goda gurkor

Nu börjar gurkorna mogna och då har jag tre favoritinläggningar som jag tänkte dela med mig av.
Gotlandsgurka 2 kg små Västeråsgurkor dillkronor Lag: 2 flaskor vichyvatten (330ml) 1,6 dl ättiksyra 24% 3/4 dl salt 1 kg socker  Blanda ingredienserna till lagen och rör så att sockret löser sig. Skölj och skiva gurkan, varva med dillkronor i en glasburk och häll över lagen. Det tar 3 veckor för den att mogna . Står sig ca ett år i kylen.
Snabbgurka ( om man inte kan vänta!) Lägg ett par Västeråsgurkor i en plastpåse, lägg i dill ( kronor, stjälkar eller blad) och häll på lite salt och ev en liten pytteskvätt ättika och lägg i kylen. Låt den ligga och "gosa till sig" över natten, så har du inlagd saltgurka nästa morgon och morgonen därpå är den om möjligt ännu godare!
Pressgurka Skala ett par gurkor (spelar ingen roll vilken sort) glest så att de blir långrandiga. Skiva dem sedan med osthyveln och lägg dem på ett fat. Strö över en msk salt och lägg ett annat fat ovanpå och på det…

Att hitta tillbaka

Att det ska vara så svårt att lyssna på sin kropp och att lära känna sig själv!
Det är tillräckligt konstigt att jag inte känner mig själv, vart tappade jag bort mig?
Jag tycker inte att jag stressar eller jagar runt som alla andra, något som brukar ses som orsaken till att vi tappar bort oss själva och slutar lyssna på våra kroppar.
 Men nu ett tag har jag fått den ena "det visste jag innerst inne-upplevelsen" efter den andra.
Det som får mig att hitta tillbaka bäst är att vara i skogen och att yoga. Att vara i skogen får mig att hitta tillbaka mentalt till vem jag är och yogan mest fysiskt men också en del mentalt.
Jag brukar tänka "Att det skulle ta tills jag blev 40 för att jag skulle komma på det här". Lite retligt faktiskt. Det är ju bra att jag hittar mig själv, vad jag vill, vad min kropp säger och behöver, men ändå.

Igår lyssnade jag i alla fall på kroppen, gick hem från jobbet för att ryggen krånglar, eller är det jag som krånglar med ryggen?
I alla fall…